A vendor cuts pork as she waits for customers at a market in Hangzhou, in eastern China's Zhejiang province on April 10, 2025. US President Donald Trump abruptly paused tariffs on most countries, sparking euphoria on global markets on April 10, but upped the ante on a brutal trade war with superpower rival China.,Image: 985737505, License: Rights-managed, Restrictions: China OUT, Model Release: no
Control Total la Frontiera
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat razboi importurilor de carne de porc. Intr-o miscare fara precedent, a cerut ferm Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, ANSVSA, sa puna sub lupa absolut fiecare lot de carne care intra in Romania din spatiul comunitar. Ordinul este clar: nicio bucata de carne de porc din import nu mai scapa de verificari amanuntite. Scopul declarat este protejarea consumatorului roman si sprijinirea producatorilor autohtoni, sufocati de concurenta externa.
Realitatea Cruda din Farfurie
Ambitiile sunt mari. Autoritatile recomanda ca peste 75% din carnea de porc vanduta in preajma sarbatorilor sa provina de pe plan local. Cifrele reci arata insa o dependenta dureroasa de importuri. In prezent, productia interna asigura cu greu jumatate din consumul national, lasand o usa larg deschisa pentru marfa din afara. Acest dezechilibru transforma masa romanilor intr-un camp de lupta economic.
Gaura de un Miliard de Euro
Dependenta de importuri vine cu o nota de plata astronomica. Doar in 2024, Romania a platit peste 1 miliard de euro pe carnea de porc adusa din tari precum Spania, Germania si Polonia. Acesti bani, in loc sa sustina fermele romanesti, alimenteaza economiile altor state membre UE, in timp ce sectorul zootehnic local se lupta pentru supravietuire.
Spre o Noua Era?
Exista si vesti bune la orizont. Romania este pe punctul de a obtine statutul de ‘zona roz’, o reclasificare sanitara care ar permite reluarea exporturilor de produse procesate din carne de porc. Acest pas ar putea revitaliza intreaga industrie. In plus, presiunea pusa de autoritati incepe sa dea roade: marii retaileri sunt incurajati sa prioritizeze carnea romaneasca. Batalia este insa departe de a fi castigata, mai ales cand peste 70% dintre romani recunosc ca nu pot distinge carnea autohtona de cea din import.